Kiszona cytryna: jak przyrządzić? [przepis]
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          15 min
      
      
        
          4
      
    Kiszone cytryny to w kuchni marokańskiej i bliskowschodniej tradycyjny dodatek do dań. Sprawdź, jak zrobić kiszone cytryny, żeby smakowały tak dobrze jak w Maroku. Podajemy przepis na kiszone cytryny krok po kroku.
Sekret kiszonych cytryn tkwi w jakości produktów. Cytryny powinny być niewielkie, soczyste, dojrzałe i intensywnie pachnące. Do tego sól morska najwyższej jakości, a oliwa - z oliwek dojrzewających w południowym słońcu.
Kiszone cytryny: z czym podawać?
Skórka z cytryny jest najbardziej cenioną częścią tego przysmaku. Można ją drobno posiekać i dodać np. do zupy dla podkreślenia smaku warzyw. Zblendowana skórka z cytryny może być też podstawą sosu do dań z drobiu lub ryb.
SKŁADNIKI
- 6 średniej wielkości cytryn
 - sok z 6 cytryn
 - 6 łyżek soli morskiej
 - 2 około 5-centymetrowe laski cynamonu
 - kilka liści laurowych
 - czarny pieprz w ziarnach
 - oliwa z oliwek
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cytryny wyparzamy pod gorącą wodą i dokładnie szorujemy. Nacinamy każdy owoc na krzyż, ale nie rozcinamy skórki do końca, żeby ćwiartki trzymały się razem. Do każdej cytryny wsypujemy łyżkę soli morskiej i ściskamy, żeby owoc puścił sok.
 - Układamy owoce w słoju. Zalewamy je sokiem z cytryn, dodajemy kilka ziaren pieprzu, liście laurowe i laski cynamonu. Lekko uciskamy cytryny.
 - Wlewamy do słoika tyle oliwy, żeby przykryła owoce wystające znad soku.
 - Zakręcamy słoik i ostawiamy w ciemne miejsce na 4 tygodnie. Co kilka dni potrząsamy owocami w słoju, żeby dokładnie przeszły zapachem przypraw.