Chlebowiec (jackfruit): co to jest i jak się go przyrządza

Chlebowiec (jackfruit): co to jest i jak się go przyrządza

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Chlebowiec: owoc, roślina i puszka z chlebowcem

Młody chlebowiec to produkt obecnie bardzo modny. Ogłoszono go hitem Pinterestu na 2017. Jest rośliną jadalną popularną w rejonach tropikalnych, oraz zastępnikiem mięsa w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej. Piszemy jak smakuje chlebowiec i co można z nim zrobić.

Chlebowiec, co to za roślina?

Chlebowiec (jackfruit), zwany też drzewem bochenkowym jest wiecznie zielonym drzewem pochodzącym z Indii a rosnącym w tropikalnych częściach Azji, Afryki i Australii. Należy do morwowców. Podlega uprawie. Jadalne są jego owoce (po obraniu) i nasiona.

Chlebowiec w kuchni 

Dojrzałe owoce chlebowca dochodzą do potężnych rozmiarów, są słodkawe i mają mięsisty miąższ. Wnętrze owocu chlebowca jest żółtawe i posegmentowane. Można je spożywać na surowo, smażyć w głębokim oleju jak frytki, dodawać do deserów, robić z nich dżemy i przetwory. Smażony dojrzały chlebowiec można panierować i smażyć jak kotlety. Owoce chlebowca występują także w formie suszonej przekąski.

Owoc młodego chlebowca

W smaku młody, niedojrzały owoc chlebowca podobny jest do drobiu. Przypomina też drób pod względem konsystencji. Jest doskonałym zastępnikiem mięsa, gdyż zawiera stosunkowo dużo białka. Jest także bogaty w skrobię, żelazo i witaminy. U nas dostępny jest puszkowany, w sklepach internetowych z produktami wegetariańskimi, wegańskimi i sklepach z żywnością azjatycką. 

Plastry młodego chlebowca idealnie sprawdzają smażone, bądź duszone w sosie jak mięso. W kuchni indyjskiej i wschodnioazjatyckiej jackfruit - młody owoc chlebowca podaje się w daniach typu curry, ale także występuje jako składnik sosów do ryb i mięs. Z młodego jackfruita przyrządza się wegańskie kotlety, burgery i kanapki. Chlebowiec po otwarciu puszki należy przechowywać w lodówce do 3 dni. Przed dodaniem do sałatki czy na kanapkę plastry młodego chlebowca należy ugotować, podsmażyć, poddusić lub podpiec. Jadalne pestki chlebowca

Oleiste nasiona drzewa chlebowego są także używane w kuchni. Można je uprażyć i jeść jak orzeszki. Służą do wyrobu oleju.

Lateks z pnia i niedojrzałych owoców chlebowca wykorzystuje się w celach leczniczych.
Ocena: 3