Kolendra siewna - jak wykorzystać ją dla zdrowia?
Kolendra to roślina dorastająca do około 3/4 metra, ma liście przypominające kształtem liście pietruszki, a kwiaty podobne do kopru. Są białe lub bladoróżowe. Jej owocem jest mała, żeberkowana, kulista rozłupnia o mocnym zapachu. Sprawdź, na jakie dolegliwości stosuje się kolendrę w ziołolecznictwie?
Spis treści
Kolendra - właściwości
Kolendra zalecana jest w schorzeniach przewodu pokarmowego – nieżytach żołądka i jelit, przy złym trawieniu, biegunkach, wzdęciach oraz jako środek przeciwskurczowy.
>>> Kolendra siewna. Uprawa KOLENDRY w ogrodzie
Kolendra - zbiory
Owoce zbieramy dojrzałe, kiedy zaczynają brunatnieć. Obcinamy łodygi razem z nasionami i umieszczamy w papierowej torbie w ciepłym, zacienionym miejscu do wyschnięcia. Potrząsamy torebką, aby usunąć z łodyg wysuszone nasiona, następnie pocieramy je między dłońmi w celu oddzielenia segmentów nasiennych. Przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Kolendra - zastosowanie w ziołolecznictwie
Napar: łyżkę mielonych owoców lub suchego ziela zalewamy szklanką wrzącej wody; odstawiamy na 20 minut; przecedzamy, pijemy filiżankę po każdym posiłku.
Nalewka: pół szklanki mielonych owoców świeżych lub suchych zalewamy 250 ml alkoholu 40-60%, odstawiamy na 7 dni, przecedzamy. Zażywamy 2-3 razy dziennie po 10 ml na 100 ml wody.
W kuchni: jako przyprawa wykorzystywane są liście i nasiona kolendry do ryb, mięs i marynat. Mielone nasiona można dodawać do pierników, kiełbas, sosów i jaj na surowo lub jako dodatek do sałatek i surówek.