Tort wątróbkowy
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Tort wątróbkowy to danie znane z kuchni ukraińskiej. Często podawane jako starter i przygotowywane przeważnie z wątróbką drobiową.
SKŁADNIKI
- Placki:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1/2 litra mleka
- 1/2 litra wody
- 4 jajka
- cebula
2 szklanki mąki pszennej - sól, pieprz
- olej do smażenia
- Farsz:
- 2 duże marchewki
- 4 jajka
- sól, pieprz
- 4 łyżki majonezu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Farsz: marchewki ugotować w osolonej wodzie. Obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez i wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Jajka ugotować na twardo. Obrać, oddzielić żółtka od białek, zetrzeć osobno na tarce o grubych oczkach. Dodać majonez, doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
- Placki: wątróbkę i cebulę oczyścić i przepuścić przez maszynkę z drobnym sitkiem. Jajka, mleko, wodę, mąkę pszenną wymieszać razem, dodać zmieloną wątróbkę, doprawić solą i pieprzem.
- Rozgrzać olej i usmażyć placki wielkości naleśników. Pierwszy posmarować połową masy z białek, przykryć następnym i posmarować masą z żółtek albo z marchewki.
- Układać placki i smarować na przemian aż do wyczerpania składników. Wierzch tortu posmarować majonezem i udekorować: marchewką i natką pietruszki, startym żółtkiem.
Dlaczego warto jeść wątróbkę - cztery powody