Puszyste i chrupkie drożdżowe racuszki ziemniaczane

2021-03-31
Drożdżowe racuszki ziemniaczane
Autor: Shutterstock Drożdżowe racuszki ziemniaczane to pyszna przekąska lub dodatek do obiadu.
łatwy
45 min
4

Drożdżowe racuszki ziemniaczane są puszyste i chrupkie. Świetnie sprawdzają się jako dodatek do dań mięsnych lub jako przekąska. Znakomicie smakują podane z kleksem kwaśnej śmietany.

Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 600 g ziemniaków
  • 20 g drożdży
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki przennej
  • sól
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obrać i ugotować, a następnie ostudzić i zmielić lub przecisnąć przez praskę.
  • Drożdże rozrobić z mlekiem. i wymieszać z ziemniakami, dodać jajka i mąkę, posolić i wyrobić na gładką masę. Odstawić do wyrośnięcia.
  • Gdy ciasto podwoi swą objętość nakładać niewielkie porcje łyżką na rozgrzany tłuszcz.  Smażyć z obu stron na rumiano.
  •