Pieczeń z łaty wołowej: przepis na włoską roladę wołową braciole
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Pieczeń z łaty wołowej to oszczędny sposób na pieczyste z wołowiny. Wbrew powszechnej opinii wołowina wcale nie musi być twarda i sucha. Wystarczy odpowiedni przygotować mięso i gotowe. Włoska braciole to świetny pomysł na wykorzystanie nieco tańszej łaty wołowej. Do dzieła!
SKŁADNIKI
- 750 g łaty wołowej
- 4 łyżki oleju
- 1/2 szklanki pokruszonego świeżego chleba
- 1/2 szklanki tartego Parmezanu lub innego dojrzałego sera
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 1 cebula
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 łyżeczki cukru
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso rozłożyć na desce błyszczącą stroną do dołu. Powierzchnię mięsa natrzeć olejem.
- Wymieszać okruchy świeżego chleba (bez skórki) z natką pietruszki, startym Parmezanem, oregano, drobno posiekanymi ząbkami czosnku, solą i pieprzem.
- Mieszankę chleba i przypraw równomiernie rozłożyć na powierzchni mięsa. Docisnąć. Zwinąć roladę, zaczynając od krótszego boku. Związać bawełnianym sznurkiem.
- Roladę osmażyć na gorącym tłuszczu. Przełożyć do brytfanny lub rondla. Dodać cebulę, podlać wodą i dusić do miękkości. W razie potrzeby podlewać wodą.
- Gdy mięso dochodzi, przygotować sos. Przetarte pomidory pelati doprawić solą, cukrem, tymiankiem i bazylią, dodać 1/4 szklanki wody. Tak przygotowany sos doprowadzić do wrzenia i zredukować, czyli odparować go, aż do zagęszczenia.
- Gotowe mięso wyjąć na deskę i pokroić na plastry. Podawać z pomidorowym sosem i makaronem.