Czy myć świeże maliny? Jak myć maliny? Przydatne porady
W sezonie na maliny powraca odwieczne pytanie, czy myć maliny, czy może malin nie myć? A jeśli myć maliny, to jak? Maliny to wyjątkowo delikatne owoce, dlatego trzeba się umieć z nimi obchodzić. Nawet słaby strumień wody może im zaszkodzić. Dlatego świeże maliny najlepiej jeść niemyte, prosto z krzaka. Ale co robić, gdy nie mamy pewności, czy zbieracz malin miał czyste ręce? Oczywiście myć maliny, ale bardzo ostrożnie. Podpowiadamy, czy i jak myć maliny. Radzimy, jak je przechowywać, by nie traciły walorów smakowych i cennych witamin. Wszystkie zasady mycia delikatnych owoców, dotyczą także jeżyn i poziomek.
Spis treści
- Maliny mają...
- Jak myć maliny?
- Jak przechowywać maliny?
- Jak zrobić dobre maliny w słoiku?
- Jak zamrozić maliny na zimę?
- Czy maliny służą zdrowiu?
Maliny mają...
Maliny, myte, czy nie myte, najczęściej mają kolor... malinowy, ale są również odmiany czarne, żółte i jasnoróżowe, prawie białe. Wszystkie obfitują w błonnik, są dobrym źródłem kwasu foliowego, manganu, miedzi i żelaza. Jedna szklanka malin pokrywa połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C.
Więcej o właściwościach malin przeczytacie tutaj.
Maliny najlepiej jeść prosto z krzaka (wystarczy tylko sprawdzić, czy w środku nie ma sublokatora). Takie są nie tylko najpyszniejsze, ale też najbardziej wartościowe.
Jak myć maliny?
Maliny mają tylko jedną wadę - są bardzo delikatnymi owocami i dlatego wymagają specjalnego traktowania. Woda im wyraźnie nie służy. Bardzo łatwo je zgnieść, ponieważ nie są zbierane razem z dnem kwiatowym, więc są w środku puste. Mycie pozbawia je części aromatu, tracą też formę. Jeśli nie zostaną od razu zjedzone, łatwo się psują.
Jeśli musisz myć maliny, to rób to błyskawicznie, w niewielkiej ilości wody i bezpośrednio przed użyciem. Potem trzeba je osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi. Pod żadnym pozorem nie wolno malin namaczać.
Jak przechowywać maliny?
Maliny przechowujemy niemyte i w lodówce, w płaskim pojemniku wyłożonym papierowymi ręcznikami kuchennymi i przykryte drugą warstwą ręczniczków. By maliny rozwinęły swój niepowtarzalny aromat, trzeba je wyjąć na 30 minut przed podaniem.