Grzane wino z pomarańczą - jak zrobić?
2021-12-13
łatwy
20 min
4
Nic tak nie rozgrzewa w zimowe wieczory jak grzaniec z dodatkiem aromatycznych przypraw. Grzaniec zresztą nie tylko rozgrzewa, ale również poprawia nastrój i wzmacnia organizm. My proponujemy na rozgrzewkę grzane wino z pomarańczą.
SKŁADNIKI
- 0,75 ml czerwonego wina (najlepsze na grzaniec są wina półsłodkie lub półwytrawne), najlepsze wina na grzańce pochodzą z Portugalii, Hiszpanii, Węgier, Włoch i Chile, ale wybór wina zależy tak naprawdę od indywidualnych preferencji,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 8 łyżek miodu,
- pomarańcza, koniecznie ze skórką,
- pół cytryny,
- 2 łyżki goździków,
- dekoracja,
- ewentualnie cukier waniliowy – grzane wino z pomarańczą można posypać z wierzchu szczyptą cukru waniliowego, wprowadzając do smaku nutę dodatkowej słodyczy i wanilii.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Czerwone wino przelewamy do garnka, dodajemy pół łyżeczki cynamonu, 5-6 goździków (ewentualna nadwyżka goździków może się przydać do dekoracji), skórkę uprzednio startą z pomarańczy i całość słodzimy miodem.
- Następnie wino zaczynamy stopniowo podgrzewać, uważając, żeby nie dopuścić do zagotowania. Jeśli zauważymy na powierzchni wina tworzącą się pianę, garnek z winem zestawiamy z ognia.
- Pomarańczę i cytrynę sparzamy wrzątkiem. Cytrynę kroimy na cienkie półksiężyce, a pomarańczę na plastry lub ćwiartki – cytrusy kroimy ze skórką. W skórkę pomarańczy wbijamy pozostałe goździki.
- Owoce przekładamy do szklanek lub kubków (najlepiej glinianych) i zalewamy podgrzanym winem. Kubki z grzańcem można udekorować, np. wbijając w brzeg kawałek pomarańczy lub cytryny.
Grzane wino z pomarańczą to napój rozgrzewający dozwolony oczywiście od lat 18.
Jak dobierać wino do potraw?