Jak zrobić naleśniki? Przepis na idealne ciasto naleśnikowe

Naleśniki
Autor: Shutterstock Sekretem smacznych naleśników jest dobre ciasto.
łatwy
20 min
4

Dieta wegetariańska

Naleśniki to danie łatwe do przyrządzenia i lubiane niemal przez wszystkich. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki: cieniutkie i elastyczne. Ich wypełnienie ulubionym farszem to już kwestia naszych upodobań. Jak zrobić cienkie i pyszne naleśniki? Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe i parę rad, co zmienić jeśli nam nie wychodzą. A w galerii znajdziecie przepisy na najlepsze farsze do waszych naleśników.

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe dokładnie wymieszać lub zmiksować, pozostawić ciasto na 30 minut, żeby dojrzało. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję dość gęstej śmietany.
  • Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać. Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka. Można też pocierać patelnię kawałkiem słoniny nadzianym na widelec.
  • Na patelnię wylewać ciasto naleśnikowe i rozprowadzać je, poruszając patelnią okrężnymi ruchami. Im cieńsza warstwa, tym lepsze naleśniki.
  • Obrócić naleśnik - podrzucając (co wymaga sporej wprawy, ale warto poćwiczyć) lub używając talerza czy pokrywki.
  • Po lekkim zrumienieniu z obu stron naleśnik odkładać na talerz i smażyć kolejny.
  • Po lekkim przestudzeniu naleśniki nadziewamy przygotowanym wcześniej farszem. Nadziane naleśniki można ponownie podsmażyć.
Jak zrobić NALEŚNIKI idealne?

Dlaczego naleśniki nie wychodzą?

Cała tajemnica prawidłowego smażenia naleśników tkwi w bardzo dobrym rozgrzaniu patelni z minimalną ilością tłuszczu. Większość wprawnych gospodyń twierdzi, że pierwszy naleśnik zazwyczaj jest nieudany, bo to próba pozwalająca ocenić stan rozgrzania patelni. Niestety trudno zgadnąć, jaka jest właściwa temperatura patelni, dopóki nie spróbujemy smażenia. Przyczyny nieudanych naleśników zazwyczaj są następujące:

  • ciasto nie zdążyło dojrzeć i w związku z tym ma niewłaściwą konsystencję - wtedy źle się rozlewa i placki wychodzą zbyt cienkie lub zbyt grube.
  • patelnia jest zbyt słabo lub zbyt mocno rozgrzana – w pierwszym przypadku naleśniki mogą być zbyt grube, w drugim zbyt cienkie i dziurawe.

Na czym smażyć naleśniki?

Naleśniki bardzo dobrze smaży się na słoninie. Wystarczy kawałkiem słoniny "przesmarować" mocno rozgrzaną patelnie. Dzięki temu zostanie na niej bardzo cieniutka i dokładnie rozprowadzona po powierzchni warstwa tłuszczu, idealna do usmażenia naleśnika.

Puszyste naleśniki

Prosty patent sprawi, że naleśniki wyjdą lekkie i puszyste. Wystarczy zamiast zwykłej wody dodać do ciasta wodę gazowaną. Bąbelki spulchnią ciasto i sprawią, że będzie jeszcze lepsze. A jeśli naleśniki planujecie podać z wytrawnym farszem,wodę możecie zastąpić piwem. Z kolei do naleśników na słodko można dodać do ciasta nieco oranżady. Wtedy oprócz lekkości uzyskacie jeszcze ciekawy efekt smakowy.

Zobacz galerię z najlepszymi przepisami na naleśniki - top 12 przepisów z serwisu beszamel.pl

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej