Babeczki z porzeczkami: przepis
2021-03-29
łatwy
20 min
4
Porzeczki są bogatym źródłem witaminy C, potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Poprawiają krążenie krwi, działają wspomagająco na układ pokarmowy i drogi moczowe. Może zatem warto na nowo odkryć ich kwaśny i wyrazisty smak i wykorzystać go w swojej kuchni? Oto przepisy na babeczki z porzeczkami.
Drożdżowe muffinki czekoladowe z porzeczkami
Beza z porzeczkami
Kokosanka z kremem z serka mascarpone i czerwonymi porzeczkami
SKŁADNIKI
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- sól
- ½ l czerwonych porzeczek
- 70 g masła
- ½ szklanki cukru
- 2 jajka
- ½ szklanki maślanki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początku rozpuść masło, wymieszaj z maślanką i jajkami.
- W oddzielnym naczyniu wymieszaj pozostałe składniki i dopiero po zmieszaniu połącz z drugą masą mieszając wszystko bardzo delikatnie, by owoce się nie rozpadły.
- Przygotowane ciasto wyłóż do foremek i piecz 25 minut w 180 stopniach.
- Po wyjęciu i ostudzeniu możesz posypać babeczki cukrem pudrem.