Zupa migdałowa z owocami: przepis na pyszne śniadanie
Znudziła Ci się zwykła zupa mleczna na śniadanie? Wypróbuj przepis na zupę migdałową na mleku. Robi się ją bardzo prosto - możesz wykorzystać gotowe płatki migdałowe. Ta delikatna potrawa sprawdzi się również podczas Świąt Bożego Narodzenia. Na kresach stanowi ona zamiennik, albo uzupełnienie tradycyjnych: barszczu z uszkami, zupy grzybowej albo zupy rybnej. Podajemy dobry przepis na zupę migdałową.
Polecamy również inne przepisy na świąteczne zupy migdałowe: Migdałowa zupa wigilijna, Zupa migdałowa z cynamonem, Zupa migdałowa - przepis z kresów.
Polecamy również inne przepisy na tradycyjne świąteczne zupy: Moczka - śląska zupa piernikowa z bakaliami, Wigilijny barszcz z uszkami , Zupa migdałowa oraz Wigilijna zupa rybna.
SKŁADNIKI
- 15 dag płatków migdałowych
- 1 litr mleka
- łyżka masła
- 20 dag winogron lub innych świeżych owoców
- sól, cukier
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Płatki migdałowe sparz i rozgnieć lub zmiksuj w blenderze, dodając odrobinę wody lub mleka.
- Do garnka wlej mleko, wsyp migdały i całość gotuj ok. 15 minut.
- Po tym czasie dodaj łyżkę masła oraz łyżeczkę cukru i szczyptę soli.
- Do tak przygotowanej zupy dodaj pokrojone na drobne kawałki owoce.