Często zapominamy o warzywach leżących w szufladach i dolnych półkach w lodówce. Szczególnie widoczne jest to na przykładzie warzyw korzeniowych, takich jak marchewka, pietruszka, seler czy rzodkiewka - ich skórka staje się pomarszczona i zwiotczała. Nie oznacza to jednak, że zwiotczałe warzywa nadają się tylko do wyrzucenia.
Jak uratować zwiotczałą marchewkę?
Marchewka czy pietruszka, tak jak każde warzywo korzeniowe, potrzebują wody, bo bez niej szybko wysychają. Aby odświeżyć zwiotczałe warzywo, wystarczy włożyć je do miski z bardzo zimną wodą na co najmniej pięć godzin. W tym czasie pobierze wodę, dzięki czemu odzyska wcześniejszy wygląd. Jednak po takiej reanimacji warzywa należy natychmiast zużyć, bo i tak straciły one już część witamin, które pozostały w wodzie.
Ten sposób nie podziała natomiast na inne warzywa, np. liściowe (sałata) czy psiankowate (pomidory, ziemniaki, papryka), których zwiotczenie i pojawianie się na nich plam oznacza, że nie nadają się one do spożycia.