Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

Makaron z łososiem w sosie śmietanowym

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Makaron z łososiem doskonale smakuje z sosem śmietanowym i szparagami

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Przepis na makaron z wędzonym łososiem w sosie śmietanowym, proste, sycące i niezwykle smaczne danie na obiad. Jeśli w lodówce nie masz za wiele, makaron penne z wędzonym łososiem będzie rozwiązaniem idealnym. W wersji wykwintnej przepis możesz uzupełnić o starty ser, szparagi lub różyczki brokuła. Sprawdź, jak zrobić wyśmienite penne z łososiem w sosie śmietanowym.

Składniki

  • 400 g makaronu penne

  • 150 g wędzonego łososia

  • 150-200 ml śmietany 30%

  • Rukola

  • Szparagi

  • Łyżka masła

  • Sól, pieprz do smaku

  • Natka pietruszki

  • Cebula

Przygotowanie krok po kroku:

  • Makaron gotuj w osolonej wodzie przez ok. 3-4 minut.

  • Na patelni roztop masło.

  • Pokrój łososia. Gdy masło jest już gotowe, dodaj wędzonego łososia i zalej 30% śmietaną. Smaż ok. 2-3 minuty.

  • Odcedź makaron, a następnie połóż go na patelni. Wszystko delikatnie wymieszaj. Tak przygotowaną potrawę udekoruj natką pietruszki, rukolą lub wcześniej ugotowanymi szparagami.

  • Jeśli lubisz ostre i wyraziste smaki, możesz na maśle podsmażyć cebulkę, a do przygotowanego sosu dolać odrobinę białego wina.