Tradycyjne kopytka: przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Kopytka to bardzo prosta potrawa z ziemniaków, którą podać można nawet na najbardziej wykwintny obiad. Przepis na kopytka z ziemniaków jest prosty na tyle, że zrobić je może nawet początkujący kucharz. Kopytka to kluski idealne do mięs w sosie. Można je także podać z sosem grzybowym lub po prostu okraszone smażonym boczkiem i cebulką. Doskonale smakują odsmażone. Miękkie, pulchniutkie kopytka są spełnieniem marzeń o domowym daniu na pocieszenie.
SKŁADNIKI
- 1 kg ziemniaków
- 50 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 1-2 jajka
- sól
- gałka muszkatołowa
- masło
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki umyj i ugotuj w wodzie lub w naczyniu do gotowania na parze.
- Jeszcze gorące obierz ze skórki i przeciśnij przez prasę do ziemniaków.
- Do masy dodaj jaja, przypraw solą oraz gałką muszkatołową.
- Dodaj mąkę i mąkę ziemniaczaną.
- Z ciasta uformuj wałki (około 2 cm grubości każdy), spłaszcz je lekko i pokrój na ukośne kluseczki.
- Kluski wrzucaj na gotującą się osoloną wodę.