Jak zrobić jogurt? Domowe sposoby
2021-03-31
łatwy
15 min
4
Jak zrobić jogurt naturalny? Jogurt to doskonałe źródło białka i wapnia, a także cennych bakterii, które wspomagają nasz organizm. Sprawdź polecany przez nas sposób na przygotowanie domowego jogurtu!
ZOBACZ WIDEO o naturalnych probiotykach!
SKŁADNIKI
- litr mleka pasteryzowanego
- jogurt naturalny (100 g)
- 4-5 łyżek mleka w proszku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mleko podgrzewamy, ale nie możemy doprowadzić do wrzenia. Gdy zrobi się ciepłe, nie gorące, dodajemy mleko w proszku, kiedy substancja uzyska jednolitą konsystencję możemy dolać jogurt naturalny. Mieszamy.
- Następnie przelewamy całość do naczynia trzymającego ciepło, np. do termosu, i odstawiamy. Kultury bakterii zawarte w jogurcie powinny sfermentować nasz zaczyn i po około 4-5 godzinach litr jogurtu przygotowanego domowym sposobem powinien być gotowy.
- Na koniec należy go schłodzić w lodówce, to ważne, bo postępująca fermentacja może go zakisić.
- Przechowywany w odpowiednio niskiej temperaturze będzie zdatny do użycia przez 2-3 dni.
- Tak przygotowany jogurt świetnie smakuje z domową granolą z suszonymi owocami.