Zobacz wideo o szynce, królowej polskiego stołu świątecznego:
Przygotowanie pieczonej szynki nie jest zarezerwowane dla kulinarnych mistrzów. Poradzi sobie z tym każdy. Podczas pieczenia szynki w kuchni rozchodzi się aromatyczny zapach kminku. Niektórzy mogą nie lubić kminku – lekko piekącego, o korzennym smaku. Ale jako przyprawa do pieczonej szynki jest niezastąpiony.
Jak upiec szynkę krok po kroku?
Potrzebujemy przede wszystkim ładnego kawałka szynki bez kości (w niektórych sklepach sprzedawane są nawet kawałki odtłuszczone). Dobrze ją upieczemy, jeśli wykonamy następujące czynności:
ZOBACZ WIDEO z instrukcją pieczenia szynki!
Na początek myjemy szynkę i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Następnie nacieramy solą i cukrem.
Przygotowujemy zaprawę: łyżeczkę zmielonego pieprzu, łyżeczkę rozgniecionych owoców jałowca, 3 rozgniecione ząbki czosnku, łyżeczkę kminku, 3-4 pokruszone liście laurowe mieszamy z olejem. Nacieramy tym szynkę i wstawiamy na noc do lodówki.
Pieczemy w naczyniu żaroodpornym. Pierwsze pół godziny w temperaturze ok. 220ºC, potem zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy przez ok. 3 godziny (1,5 godz na 1 kg mięsa).
Po ok. 15 minutach polewamy szynkę kilkoma łyżkami zimnej wody. Później w trakcie pieczenia powtarzamy to kilkakrotnie, mniej więcej co kwadrans.