Ile suchego makaronu na osobę - jak obliczyć porcję?

Ile suchego makaronu na osobę - jak obliczyć porcję?

Autor Zdjęcia: thinkstockphotos.com

Mniej wprawne osoby, odmierzając suchy makaron, mogą użyć szklanki lub specjalnej miarki do spaghetti

Makaron to jedno z ulubionych dań. Jednak nie zawsze wiemy, jak odmierzyć suchy makaron przed gotowaniem, by było go w sam raz dla konkretnej liczby osób. Jak porcjować suchy makaron?

Ile makaronu na osobę?

Gdy makaron ma być daniem głównym, na przykład jako pasta, przyjmuje się 100–120 g na osobę. Gdy będzie jedynym daniem, tę porcję trzeba zwiększyć nawet do około 170 g. Do zupy wystarczy 50-60 g.

Porcje na osobę odmierza się też inaczej:

  • kolanka, świderki, muszelki, kokardki to około 3/4 szklanki,

  • spaghetti można odmierzyć specjalną miarką (najczęściej dla 1–4 osób) z otworami, które określają potrzebną objętość wiązki makaronu.

Jeśli nie masz miarki, utwórz kółko, zaciskając kciuk i palec wskazujący. To wprawdzie mniej precyzyjna „miarka”, ale też ułatwia porcjowanie.

Ocena: 3,8