Ile suchego makaronu na osobę - jak obliczyć porcję?
Makaron to jedno z ulubionych dań. Jednak nie zawsze wiemy, jak odmierzyć suchy makaron przed gotowaniem, by było go w sam raz dla konkretnej liczby osób. Jak porcjować suchy makaron?
Ile makaronu na osobę?
Gdy makaron ma być daniem głównym, na przykład jako pasta, przyjmuje się 100–120 g na osobę. Gdy będzie jedynym daniem, tę porcję trzeba zwiększyć nawet do około 170 g. Do zupy wystarczy 50-60 g.
Porcje na osobę odmierza się też inaczej:
kolanka, świderki, muszelki, kokardki to około 3/4 szklanki,
spaghetti można odmierzyć specjalną miarką (najczęściej dla 1–4 osób) z otworami, które określają potrzebną objętość wiązki makaronu.
Jeśli nie masz miarki, utwórz kółko, zaciskając kciuk i palec wskazujący. To wprawdzie mniej precyzyjna „miarka”, ale też ułatwia porcjowanie.