Soczysta pierś kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem

Soczysta pierś kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Pożywne danie z łatwo dostępnej piersi kurczaka i szpinaku

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 30 MINUT

Porcja dla: 4 OSÓB

Soczysta pierś kurczaka w sosie śmietanowym ze szpinakiem to prawdziwa patelnia obfitości. Soczyste mięso i pyszny sos z którym gładko połkniemy każdą ilość klusek lub kaszy. Pyszności!

Składniki

  • 1 podwójna pierś kurczaka lub 2 pojedyncze filety drobiowe

  • 4 łyżki mąki do panierowania

  • 1 cebula

  • 1 paczka młodego szpinaku

  • 3 ząbki czosnku

  • 300 ml bulionu warzywnego

  • 150 ml śmietany 12%

  • 1 łyżka mąki

  • olej do smażenia

  • do smaku: sól, pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierś kurczaka podzielić na 2 lub 3 kawałki. Oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 20 minut.

  • Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, kawałki kurczaka panierować w mące i usmażyć na rumiano.

  • Na patelnię dolać 1 łyżkę oleju, rozgrzać i dodać pokrojoną cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.

  • Dodać liście szpinaku i smażyć, aż liście stracą jędrność i pociemnieją. 

  • Wlać bulion i zagotować. Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i wymieszać. Ponownie doprowadzić do wrzenia. 

  • Przyprawić ewentualnie solą i pieprzem. 

  • Podawać z makaronem, ryżem lub kaszą. 

 

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

Ocena: 3,8