Rolada z indyka nadziewana szpinakiem: przepis

2021-03-29
Rolada z indyka nadziewana szpinakiem: przepis
Autor: Shutterstock Roladę z indyka można urozmaicić, zawijając ją w cienki omlet. 
łatwy
90 min
4

Pierś z indyka nadziewana szpinakiem to może być obiadowy hit! Soczyste mięso zapiekane ze szpinakiem to smaczne i efektowne danie na obiad lub wykwintną kolację, a przy tym nie takie pracochłonne, jak mogłoby się wydawać.

Więcej przepisów w książce „Wyśmienite dania z drobiu”.

SKŁADNIKI

  • pierś indyka (około 1,2 kg)
  • 300 g mrożonego szpinaku
  • łyżka mąki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka śmietany 12-proc.
  • jajko
  • papryka w proszku
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Szpinak włożyć do rondelka i delikatnie podgrzewać, aż się rozmrozi i odparuje. Dodać mąkę, wymieszać, przyprawić solą oraz czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wymieszać ze śmietaną i jajkiem.
  • Pierś umyć, osączyć, przeciąć wzdłuż, nie docinając do końca. Mięso delikatnie rozbić. Z obu stron posypać solą, pieprzem, papryką i ziołami.
  • Na przyprawione mięso wyłożyć szpinak i równo go rozprowadzić. Zwinąć roladę i obwiązać sznurkiem.
  • Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, roladę obsmażyć z każdej strony.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią aluminiową i piec w 180°C przez godzinę.