Jesienne dekoracje: czym ozdobić stół?
Jesienne dekoracje można przygotować z domownikami - szczególnie spodoba się to dzieciom, które chętnie zbierają kolorowe liście, gałązki z owocami oraz kasztany i żołędzie. Warto też sięgnąć po dojrzałe owoce, orzechy i świece - to wszystko pozwoli nam ozdobić stół na jesienne przyjęcia - zarówno na zewnątrz, jak i wewnątrz domu.
Jesienne paleta barw jest mocno nasycona - dobrze komponują się z nią naturalne tworzywa i zastawa utrzymana w barwach natury.
Wydrążona dynia to doskonały pojemnik na kwiaty - warto je umieścić w gąbce florystycznej. Na stole podczas jesiennego przyjęcia nie powinno zabraknąć owoców. Do takiej okolicznościowej dekoracji pasują kieliszki ze szkła barwionego na złoto, sprawdzą się też naczynia w kolorze zgaszonej zieleni czy czerwieni.
Dekoracje jesienne na stół - przedmioty, które mogą się przydać! [KLIKNIJ]
Dekoracje na stół na jesienne przyjęcie można wykonać używając wysuszonych liści czy żołędzi. Dorodne owoce dębu można pomalować na złoto lub okleić ozdobną tkaniną czy papierem. Doskonałym elementem dekoracyjnym są mini dynie.
Jeśli nie dysponujesz pojemnikami na dekoracyjne kompozycje - wykorzystaj do tego celu duże kieliszki - gdy umieścisz w nich mech, suszone kolorowe liście i owoce - powstaną prawdziwie jesienne akcenty.
Ostatnie ogrodowe przyjęcia można uświetnić kwiatowymi dekoracjami z typowo jesiennych kwiatów, jakimi są chryzantemy. Dobrze prezentują się w pojemnikach z drewna lub gliny.
Potrawy można podawać nie tylko w specjalnie przeznaczonych do tego naczyniach, ale też na przykład w wydrążonych dyniach. Z powodzeniem zastąpią miseczki na gulasz czy zupę.
Małe dekoracyjne dynie i świece w kolorach jesieni to często wystarczające elementy dekoracyjne na stole. Uzupełnienie mogą stanowić serwetki z surowego płótna lnianego.
Jesienne przyjęcie uświetni światło świec - warto wybierać takie, które pasują kolorystycznie do dekoracji stołu. Można użyć świec zapachowych - ale ostrożnie i wybierając naturalne nuty - cynamonu, szarlotki, kawy lub czekolady.