Polędwica wieprzowa w morelach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Polędwica wieprzowa w morelach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to pyszne danie na sezon letni, kiedy świeżych owoców mamy pod dostatkiem. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 300 kcal.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 70 g polędwicy wieprzowej
- 1 morela
- 1/4łyżeczki miodu
- 1/3 łyżeczki musztardy Dijon
- szczypta kminku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- szczypta soli
- szczypta chilli
- 1 mały ziemniak
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Składniki marynaty wymieszać dokładnie, obtoczyć w niej wieprzowinę i wstawić do lodówki na godzinę.
- Ziemniaka nie obierać, dokładnie umyć, pokroić w łódeczki, przyprawić.
- Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Położyć polędwicę na wyłożonej folią aluminiową blasze (nie wylewać marynaty) razem z ziemniakami.
- Piec mięso 10 min z każdej strony. Ziemniaki piec około 20-30 min.
- Pozostałą marynatę podgotować przez 3 minuty.
- Pokroić wieprzowinę na cienkie plastry. Polać ją sosem.
- Podawać z ziemniakami.