Polędwica wieprzowa w morelach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

2021-03-29 18:18

Polędwica wieprzowa w morelach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE to pyszne danie na sezon letni, kiedy świeżych owoców mamy pod dostatkiem. Przepis przygotowany został przez Poradnię Dietetyczną Dietosfera. Porcja dostarcza 300 kcal.

Polędwica wieprzowa w morelach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE

i

Autor: Shutterstock Polędwica wieprzowa w morelach z menu beszamel.pl DIETETYCZNIE
łatwy
30 min
4

Przepis  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 70 g polędwicy wieprzowej
  • 1 morela
  • 1/4łyżeczki miodu
  • 1/3 łyżeczki musztardy Dijon
  • szczypta kminku
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • szczypta chilli
  • 1 mały ziemniak

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Składniki marynaty wymieszać dokładnie, obtoczyć w niej wieprzowinę i wstawić do lodówki na godzinę.
  • Ziemniaka nie obierać, dokładnie umyć, pokroić w łódeczki, przyprawić.
  • Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni.
  • Położyć polędwicę na wyłożonej folią aluminiową blasze (nie wylewać marynaty) razem z ziemniakami.
  • Piec mięso 10 min z każdej strony. Ziemniaki piec około 20-30  min.
  • Pozostałą marynatę podgotować przez 3 minuty.
  • Pokroić wieprzowinę na cienkie plastry. Polać ją sosem.
  • Podawać z ziemniakami.