Klasyczne fondue serowe
Fondue to potrawa pochodząca ze Szwajcarii. Klasyczna przygotowywana jest z różnych rodzajów sera żółtego. Polega na roztapianiu go i trzymaniu w takiej temperaturze, by stale miał lejącą się konsystencję, aby można w nim było maczać warzywa czy paluszki chlebowe. Ser możemy przyprawić ulubionymi ziołami oraz czosnkiem.
Fondue czekoladowe
Fondue można przyrządzać również z czekolady, wówczas macza się w niej świeże owoce, pokrojone w niewielkie kawałki. Najlepiej pasują do tego takie owoce jak: truskawki, winogrona, melon, arbuz czy banan.
Przepis na fondue czekoladowe
Składniki:
200 ml śmietany kremówki
2 tabliczki gorzkiej czekolady (można użyć jedną mleczną lub opcjonalnie białą czekoladę)
przyprawy: chili, imbir, sól
owoce według uznania (truskawki, banany, gruszki, melon)
Śmietanę wlewamy do rondelka, który ustawiamy w większym garnku z wodą. Podgrzewamy.
Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy.
Kiedy czekolada się roztopi dodajemy szczyptę chili, soli i imbiru.
Tak przygotowaną masę przekładamy do pojemnika do fondue (porcelanowa miseczka ustawiona nad podgrzewaczem).
Owoce kroimy w niewielkie kawałki.
Serwujemy w towarzystwie wykałaczek, na które można będzie nadziać owoce, aby zamoczyć je w czekoladzie.
Polecamy również inne przepisy na sylwestrowe słodkości: Wuzetka z dżemem, Tiramisu gruszkowe oraz Puddingi orzechowo-figowe
Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?