Co to jest fondue czekoladowe? Przepis na fondue z czekolady
Fondue jest proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowne. Siedzenie wspólnie nad parującą i aromatyczną czekoladą czy serem jest ciekawym pomysłem na spędzenie miłego wieczoru ze znajomymi lub sylwestrową przekąskę, która zachwyci wszystkich gości. Sprawdź, jak przygotować fondue.
Spis treści
Klasyczne fondue serowe
Fondue to potrawa pochodząca ze Szwajcarii. Klasyczna przygotowywana jest z różnych rodzajów sera żółtego. Polega na roztapianiu go i trzymaniu w takiej temperaturze, by stale miał lejącą się konsystencję, aby można w nim było maczać warzywa czy paluszki chlebowe. Ser możemy przyprawić ulubionymi ziołami oraz czosnkiem.
Fondue czekoladowe
Fondue można przyrządzać również z czekolady, wówczas macza się w niej świeże owoce, pokrojone w niewielkie kawałki. Najlepiej pasują do tego takie owoce jak: truskawki, winogrona, melon, arbuz czy banan.
Przepis na fondue czekoladowe
Składniki:
200 ml śmietany kremówki
2 tabliczki gorzkiej czekolady (można użyć jedną mleczną lub opcjonalnie białą czekoladę)
przyprawy: chili, imbir, sól
owoce według uznania (truskawki, banany, gruszki, melon)
Śmietanę wlewamy do rondelka, który ustawiamy w większym garnku z wodą. Podgrzewamy.
Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy.
Kiedy czekolada się roztopi dodajemy szczyptę chili, soli i imbiru.
Tak przygotowaną masę przekładamy do pojemnika do fondue (porcelanowa miseczka ustawiona nad podgrzewaczem).
Owoce kroimy w niewielkie kawałki.
Serwujemy w towarzystwie wykałaczek, na które można będzie nadziać owoce, aby zamoczyć je w czekoladzie.
Polecamy również inne przepisy na sylwestrowe słodkości: Wuzetka z dżemem, Tiramisu gruszkowe oraz Puddingi orzechowo-figowe
Sprawdź także>>> Menu na sylwestra: szybkie finger food czy wyszukane dania na ciepło?