Łosoś pieczony na soli - prosty i sprawdzony przepis na pyszną rybę!
Łosoś to ryba, która coraz chętniej i częściej jadamy. Jak go przyrządzić, by zawsze się udał? Upiec na soli. Będzie nie tylko smakowity, ale też mało pracochłonny. Łosoś (lub inne ryby) pieczony na soli smakuje wybornie, nie jest tłusty ani suchy, a jego przyrządzenie trwa 5 minut (oprócz czasu pieczenia)!
Pieczenie na soli ma wiele zalet - jest mało pracochłonne, ryba jest soczysta - nie wysycha jak podczas tradycyjnego pieczenia, a do jej przygotowania nie potrzeba tłuszczu. Co więcej - nadmiar tłuszczu z ryb wsiąka w sól. Do pieczenia na soli nadają się takie ryby morskie jak łosoś, turbot, halibut czy duże okazy fląder. Niektórzy pieką tak również chudsze ryby, np. doradę. Ryby słodkowodne, które dobrze wychodzą na soli to: pstrąg, sum, karp.
SKŁADNIKI
- 80 dag płatu (lub filetu) z łososia ze skórą (mogą być inne ryby - zarówno morskie jak i słodkowodne, zawsze ze skórą i lepiej by by były to ryby tłuste)
- pieprz cytrynowy i sok z cytryny do smaku
- ew. ulubiona przyprawa do ryb
- 1 kg soli do wysypania blaszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rybę umyć pokroić na porcje
- Posypać przyprawami (nie solić), skropić sokiem z cytryny
- Sól wysypać na blaszkę do pieczenia równą warstwą
- Łososia ułożyć na soli skórą do dołu.
- Piec ok 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Sprawdzić czy ryba jest upieczona i podawać.