Żeberka pieczone z warzywami: przepis na żeberka wieprzowe

2021-03-29
Żeberka pieczone z warzywami: przepis na żeberka wieprzowe
Autor: thinkstockphotos.com Żeberka wieprzowe to kruche i smaczne mięso na obiad rodzinny.
łatwy
20 min
4

Żeberka wieprzowe są dość tanie i idealnie nadają się do duszenia i pieczenia. Najsmaczniejsze są pieczone z warzywami. Żeberka wieprzowe są kruche i delikatne w smaku. Wypróbujcie przepis na pieczone żeberka i delektujcie się ich wybornym smakiem w gronie rodziny i przyjaciół. 

SKŁADNIKI

  • 1,2 kg żeberek
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 2 cebule
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • pół łyżeczki rozmarynu
  • pół łyżeczki tymianku
  • pół łyżeczki majeranku
  • ćwierć łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki papryki mielonej słodkiej
  • sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Żeberka kroimy na pojedyncze porcje, tak aby mięso otaczało pojedynczą kostkę. Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki lub plasterki. 
  • W naczyniu żaroodpornym lub glinianym układamy żeberka, obkładamy je warzywami i tak układamy warstwy do skończenia składników. Wierzch obsypujemy solą, pieprzem, rozmarynem, majerankiem, kminkiem, tymiankiem, papryką mieloną, w środek wkładamy liście laurowe i ziela angielskie. Całość pod przykryciem wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
  • Całość pieczemy pod przykryciem około 1 godziny w temp. 180°C, następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jakieś 30 minut z opcją pieczenia od spodu.
  • Podajemy z surówką z kiszonej kapusty.
Redakcja
więcej