Pieczeń na święta - przepis Ewy Wachowicz
Wypróbuj pieczeń w czerwonym winie według przepisu Ewy Wachowicz. Kluczem do idealnego smaku jest marynata z ziarnami jałowca, czosnkiem i goździkami. Pieczone mięso smakuje z nią wyśmienicie!
SKŁADNIKI
- 2 kg mięsa na pieczeń wg uznania, może być karkówka, wołowina
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
- suszone oliwki
- Marynata:
- 1 łyżeczka ziaren jałowca
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- 2 liście laurowe
- 2 goździki
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka soli
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
Przyprawy na marynatę mielimy w młynku, oprócz soli i czosnku.
Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy na nią sól i przyprawy i chwilkę prażymy, aby wydobyć aromat. Na koniec, gdy zgasimy ogień, dodajemy wyciśnięty czosnek i mieszamy.
Mięso myjemy, osuszamy, szpikujemy śliwkami według uznania. Nacieramy przyprawami. Wkładamy na noc do lodówki.
Następnie mięso obsmażamy z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni i przekładamy do rondla.
Na patelnie wlewamy wino, chwilkę podgrzewamy po czym przelewamy na mięso. Mięso wstawiamy do piekarnika na ok, 2 godziny w temperaturze 200 stopni C. Warto co 15 minut mięso polewać wytworzonym sosem, będzie bardziej soczyste.