Kotlety z tofu - jak je zrobić?

Kotlety z tofu - jak je zrobić?

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Wegetariańskie kotlety z tofu to doskonała podstawa pożywnej kanapki na ciepło

Ocena: 4,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 15 MINUT

Porcja dla: 2 OSÓB

Kotlety z tofu to pyszny dodatek do wegańskich burgerów lub po prosty obiad w kwadrans. Nie tylko dla niejedzących mięsa. Panierowane i smażone tofu pysznie smakuje. 

Składniki

  • tofu

  • jajko

  • oregano

  • pieprz ziołowy

  • bazylia

  • tymianek

  • estragon

  • 2-3 łyżki bulionu

  • bułka tarta

  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajko rozmącić w miseczce. Dodać przyprawy według uznania.

  • Rozcieńczyć bulionem.

  • W drugiej miseczce przygotować tartą bułkę.

  • Tofu pokroić w plastry.

  • Panierować najpierw w jajku, tak by zioła dobrze przylgnęły do serka, potem w bułce tartej.

  • Smażyć na silnie rozgrzanym oleju z obu stron przez 2-3 minuty.

  • Można podawać z sałatką z pomidorów i ogórków kiszonych z odrobiną oliwy, pieczywem oraz sosem czosnkowo-jogurtowym.                                                    

Ocena: 5