Kapusta panierowana
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Kapusta panierowana to niecodzienne danie główne lub dodatek do niego. Wystarczy pokroić główkę kapusty na "ósemki", zblanszować, panierować i usmażyć. Tajemnica sukcesu tkwi w pokrojeniu kapusty, tak aby zachować część łodygi, inaczej liście się rozpadną. Kapusta panierowana to smaczna porcja warzyw na co dzień i od święta.
SKŁADNIKI
- 1 główka kapusty około 1,5-2 kg
- 3-5 jajek
- bułka tarta
- sól i pieprz
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę przetnij na cztery części. Następnie każdą część na dwie lub trzy części, w zależności od wielkości kapusty. Zetnij nadmiar łodygi w każdej „ósemce”, ale tak, aby pozostała łodyga dobrze „trzymała” liście, inaczej wszystko się rozpadnie.
- Ósemki kapusty zanurz we wrzątku i blanszuj przez 5 minut.
- Wyjmij kapustę, osusz i ostudź.
- Jajka wymieszaj z odrobiną wody.
- Panieruj ósemki kapusty w jajku, a potem w bułce tartej.
- Smaż na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia.
- Podawaj z sosami koperkowym lub chrzanowym lub pomidorowym