Prosty sos pomidorowy: do gołąbków, makaronu, pizzy i zapiekanek

2021-03-29
Prosty sos pomidorowy: do gołąbków, makaronu, pizzy i zapiekanek
Autor: thinkstockphotos.com Sos pomidorowy wzbogacony dodatkiem cebuli i czosnku, świetnie smakuje jako dodatek nie tylko do dań włoskich, ale też do tradycyjnych polskich  gołąbków.
łatwy
35 min
4

Sos pomidorowy to jeden z najpopularniejszych sosów we Włoszech. Jest niezwykle łatwy i szybki w wykonaniu, a przy tym bardzo smaczny. Nadaje się nie tylko do makaronu i zapiekanek, ale też do polskich swojskich gołąbków.

Jeśli sezon na dobre pomidory już się skończył, do przygotowania tego sosu możesz wykorzystać pomidory w puszce - najlepsze są te pozbawione skórki, w kawałkach i sosie własnym. Na podaną proporcje innych składników użyj 2 puszek.

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 małe cebule
  • ząbek czosnku
  • do smaku: cukier, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory sparz,obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki
  • Pokrój dość drobno cebulę i czosnek (możesz go też przecisnąć przez praskę)
  • Rozgrzej w garnku oliwę, dodaj cebulę, lekko ją podsmaż, aż będzie szklista.
  • Wrzuć pomidory i czosnek
  • Gotuj do momentu, gdy pomidory i cebula będą rozgotowane.
  • Dodaj przyprawy.
  • Sos przetrzyj przez sitko lub rozdrobnij blenderem.
  • W miarę potrzeby - jeszcze odparuj do pożądanej gęstości.