Miodowo-korzenne pierniczki: przepis na wigilijne ciasteczka
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Miodowo-korzenne świąteczne pierniczki to wyśmienite słodkie danie na wigilijny stół. Sprawdź, jak zrobić pyszne pierniczki krok po kroku - podajemy dokładny przepis.
Polecamy również inne przepisy na wigilijne słodkości:
Pierniczki świąteczne z miodem
Pierniczki z powidłami śliwkowymi i miodem
Pierniczki kujawskie z miodem i z rumem
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 240 g cukru brązowego
- 240 g masła
- 500 g mąki
- jajko
- 2 łyżki miodu
- szczypta proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka przyprawy do piernika (Jak zrobić domową przyprawę do piernika? Sprawdź tutaj.)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Ciasto zawiń w przezroczystą folię spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę. Ciasto musi być mocno schłodzone.
- Krój na plastry i rozwałkuj na ok. 0,5 cm grubości.
- Foremkami wycinaj pierniki i piecz je około 15 minut w piekarniku w temperaturze 180 st. C. Jakie foremki do pierniczków wybrać? sprawdź tutaj.
- Upieczone pierniczki możesz udekorować lukrem.