Razowe jagodzianki - fit przepis na bułeczki jagodami
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Przepis na zdrowsze niż tradycyjne jagodzianki - z razowej mąki, a także zmielonych orzechów laskowych, które dodają bułeczkom charakteru i interesującego smaku. Sprawdź, jak zrobić, podajemy sprawdzony przepis.
Przepis pochodzi z książki "Zielenina na talerzu" Magdaleny Cielengi-Wiaterek (wydawnictwo Druga Strona, Warszawa 2015)
Domowe jagodzianki
Zawijane drożdżówki z jagodami
Bułeczki drożdżowe z jagodami i miodem
SKŁADNIKI
- 150 g orzechów laskowych (waga bez łupinek)
- 150 g jasnej mąki orkiszowej
- 250 g razowej mąki orkiszowej
- 1 łyżeczka świeżych drożdży
- 1 szklanka maślanki lub mleka roślinnego
- 2 jajka (oznaczone 0 lub 1)
- ¼ szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego
- 100 g nierafinowanego brązowego cukru trzcinowego lub 30 g stewii
- 1 niewoskowana cytryna, najlepiej ekologiczna
- 250 g jagód
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- LUKIER:
- 4 łyżki cukru pudru z ksylitolu lub stewii
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Drożdże rozpuszczamy w letniej maślance lub mleku z 1 łyżką cukru. Odstawiamy, aż zaczną pracować.
- Cytrynę szorujemy, wyparzamy i ocieramy skórkę.
- Mąki mieszamy, dosypujemy cukier (zostawiamy 4 łyżki na lukier). Do zaczynu dodajemy olej, lekko rozkłócone jajka, mąki z cukrem lub stewią, po czym wyrabiamy (można hakiem w robocie kuchennym) na gładkie, lekko klejące ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia nakryte ściereczką, aż podwoi swoją objętość – na około półtorej godziny lub na całą noc do lodówki.
- Po tym czasie myjemy i delikatnie osuszamy jagody, które mieszamy z pozostałymi 4 łyżkami cukru i 1 łyżką skrobi ziemniaczanej.
- Przygotowujemy dwie duże, płaskie blachy wyłożone papierem do pieczenia.
- Ciasto krótko wyrabiamy ponownie i dzielimy na 15 równych części (najlepiej używając wagi). Każdą porcję krótko wyrabiamy, formujemy kuleczkę, którą rozpłaszczamy na dłoni. Nakładamy łyżkę jagód, sklejamy brzegi, a następnie ostrożnie rolujemy łączeniem na dół. Odstawiamy na blachę. Powtarzamy aż do wyczerpania składników. Gdyby ciasto mocno się kleiło, posypujemy mąką dłonie i powierzchnię blatu.
- Uformowane porcje na jagodzianki odstawiamy na około 20 minut, aż ładnie podrosną, po czym wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy 12–15 minut, aż się zrumienią.
- Kiedy jagodzianki będą się piekły, przygotowujemy lukier – wyciskamy sok z połowy cytryny i rozrabiamy go z pudrem na gładką masę.
- Gorące jagodzianki smarujemy pędzelkiem zanurzonym w lukrze.