Jabłka w cieście z sosem migdałowym [PRZEPIS]

2021-03-29
jablka_w_ciescie_z_sosem.jpg
Autor: Shutterstock Jabłka w cieście to pyszny deser 
łatwy
30 min
4

Surowe jabłka smakują wybornie. Zwłaszcza jesienią. Jeśli jednak masz ochotę na małe urozmaicenie, usmaż jabłka w cieście. Mówimy, jak przygotować szybki deser - smażone jabłka w cieście, z dodatkiem słodkiego sosu migdałowego

SKŁADNIKI

  • 10 dag mąki
  • szczypta soli
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • 10-12 łyżek ciepłej wody
  • 4 łyżeczki oleju roślinnego
  • 2 białka jaj
  • 2 jabłka (słodkie, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych)
  • olej do smażenia
  • drobnoziarnisty cukier lub cukier puder i sproszkowany cynamon do dekoracji
  • Sos:
  • 200 ml naturalnego jogurtu
  • 2 krople aromatu migdałowego
  • 1 łyżka zmielonych migdałów (bez skórki)
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • 3 łyżki płynnego miodu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę z solą przesiej. Dodaj cynamon, wymieszaj całość. Połącz z wodą i olejem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
  • Białka ubij na sztywno. Dodaj do ciasta. Delikatnie zamieszaj, by piana nie opadła.
  • Jabłka pokrój na ósemki. Zanurz w cieście. Smaż w głębokim tłuszczu. Gdy nabiorą złocistego koloru i staną się puszyste, wyjmuj na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
  • Posyp usmażone jabłka w cieście cukrem z cynamonem.
  • Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Przelej do miseczki. Podawaj go ze smażonymi jabłkami.
Redakcja
więcej