Jabłka w cieście z sosem migdałowym [PRZEPIS]
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Surowe jabłka smakują wybornie. Zwłaszcza jesienią. Jeśli jednak masz ochotę na małe urozmaicenie, usmaż jabłka w cieście. Mówimy, jak przygotować szybki deser - smażone jabłka w cieście, z dodatkiem słodkiego sosu migdałowego
SKŁADNIKI
- 10 dag mąki
- szczypta soli
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 10-12 łyżek ciepłej wody
- 4 łyżeczki oleju roślinnego
- 2 białka jaj
- 2 jabłka (słodkie, obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych)
- olej do smażenia
- drobnoziarnisty cukier lub cukier puder i sproszkowany cynamon do dekoracji
- Sos:
- 200 ml naturalnego jogurtu
- 2 krople aromatu migdałowego
- 1 łyżka zmielonych migdałów (bez skórki)
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 3 łyżki płynnego miodu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mąkę z solą przesiej. Dodaj cynamon, wymieszaj całość. Połącz z wodą i olejem. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta naleśnikowego.
- Białka ubij na sztywno. Dodaj do ciasta. Delikatnie zamieszaj, by piana nie opadła.
- Jabłka pokrój na ósemki. Zanurz w cieście. Smaż w głębokim tłuszczu. Gdy nabiorą złocistego koloru i staną się puszyste, wyjmuj na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
- Posyp usmażone jabłka w cieście cukrem z cynamonem.
- Wymieszaj wszystkie składniki sosu. Przelej do miseczki. Podawaj go ze smażonymi jabłkami.