Tort ptasie mleczko - pyszny tort bez pieczenia
      2022-01-10
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          0 min
      
      
        
          4
      
    Tort ptasie mleczko jest delikatny, lekki i mocno śmietankowy. Charakteru nadaje mu idealnie gładka, aksamitna smaku polewa czekoladowa. Razem tworzą duet idealny.
SKŁADNIKI
- 8 białek
 - szklanka drobnego cukru
 - 3 łyżki soku z cytryny
 - aromat śmietankowego
 - 3 łyżki żelatyny
 - 150 ml wrzątku
 - Polewa czekoladowa:
 - 6 łyżki kakao
 - 3 łyżki masła
 - 3 łyżki cukru
 - opakowanie śmietanki 36%
 - łyżka żelatyny
 - 50 ml wrzątku
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Żelatynę zalej wrzątkiem i mieszaj, aż całkowicie się rozpuści, a następnie odstaw do ostygnięcia.
 - Białka ubij na pianę mikserem, po ok 3 minutach dodaj łyżkę cukru, a gdy się całkiem rozpuści, dodawaj kolejne.
 - Kiedy dodasz już cały cukier, wlej do piany sok z cytryny i aromat, a na koniec przestudzoną żelatynę.
 - Wymieszaj całość na najmniejszych obrotach miksera. Wylej masę do do torownicy.
 - W rondelku rozgrzej śmietanę wymieszaną z masłem, kakao i cukrem.
 - Podgrzewaj cały czas mieszając. Rozetrzyj dokładnie wszystkie grudki.
 - Na koniec dodaj rozpuszczoną w odrobinie wrzątku żelatynę i dokładnie wymieszaj.
 - Polewę przestudź i wylej na śmietankową piankę. Wstaw do lodówki na ok. 2 godziny.
 
Czekolada – dowiedz się, dlaczego warto jeść czekoladę