Brownie bez glutenu i bez mleka - deser dla alergików
2021-03-29
średni
30 min
4
Brownie bez glutenu i bez mleka - jak je przyrządzić? Tradycyjnymi świątecznymi przysmakami i deserami mogą cieszyć się także i alergicy, o ile tylko wypieki zostaną przygotowane z odpowiednich składników.
SKŁADNIKI
- 1/4 szklanki mąki gryczanej
- 1/4 szklanki mąki jaglanej
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 100 g margaryny bez dodatku mleka
- 2 czubate łyżki kakao
- 6 łyżek cukru trzcinowego
- 1 banan
- 2 jajka
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pokruszoną czekoladę i pokrojoną margarynę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Całe jaja ubić z cukrem na puszystą masę.
- Do ubitych jaj wsypać kakao, dodać rozgnieciony na papkę banan, wystudzoną rozpuszczoną czekoladę i na końcu wymieszane oba rodzaje mąki.
- Wszystko dokładnie wymieszać i wylać do natłuszczonej i wysypanej mąką gryczaną formy do pieczenia.
- Ciasto piec około 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C.
- Wystudzone ciasto polać roztopioną w kąpieli wodnej, jeszcze ciepłą czekoladą i szybko wygładzić wierzch polewy, zanim zastygnie.
- Wersję świąteczną ciasta można dodatkowo ozdobić jadalnym brokatem lub ozdobną posypką, jednak również bez dodatków to proste ciasto prezentuje się wyjątkowo dekoracyjnie.