Sprawdzony przepis na domowe precle

2022-04-26
Marta Balcerowska
jak-zrobic-precle.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Choć precle mają fantazyjny kształt, nie jest trudno przygotować je w domu
średni
40 min
4

Precle są znakomitą przekąską oraz świetnym dodatkiem do piwa. Te fantazyjne wypieki o charakterystycznym kształcie przypominającym cyfrę 8 wcale nie jest trudno przyrządzić samodzielnie. Podajemy prosty przepis na precle.

Skąd wzięły się precle i ich kształt?

Pierwsze precle przygotowano ponoć już w średniowieczu, a ich autorem jest pewien włoski lub francuski mnich – jego pochodzenie nie jest do końca pewne. Ów mnich wypiekał chleb i pozostała mu odrobina ciasta, z której postanowił zrobić przekąskę dla dzieci uczących się modlitw. A inspiracją przy formowaniu precli był kształt rąk złożonych na piersi do modlitwy – stąd właśnie charakterystyczna forma precli.

Jak zrobić precle?

SKŁADNIKI

  • 35 dag maki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki suszonych drożdży
  • szklanka ciepłej wody
  • 4 dag sody oczyszczonej
  • jajko
  • do wyboru: sól gruboziarnista, mak, sezam – będą potrzebne do posypania precli

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mąkę, drożdże oraz sól wymieszaj w dużej misce. Następnie dolewaj powoli ciepłej wody, zagniatając ciasto. Ciasto na precle powinno być elastyczne i nie przyklejać się do rąk.
  • Gotowe, wyrobione ciasto pozostaw w misce, przykryj np. ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
  • Wyjmij ciasto z miski i trochę pougniataj, a następnie uformuj je w rulon i pokrój na ok. osiem równych części.
  • Z każdej części uformuj cieńsze ruloniki długości ok. 40 cm i zwiń na kształt precla. Precle połóż na papierze do pieczenia.
  • Następnie zagotuj wodę w dużym garnku, dorzucając do niej sodę oczyszczoną. Wrzuć do wrzącej wody jednego precla i gotuj ok. 30 sekund, po czym obróć go w garnku i gotuj jeszcze kolejne 30 sek.
  • Precla połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko osuszając go ręcznikiem papierowym. Zrób tak z każdym preclem.
  • Wszystkie precle posmaruj z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posyp solą gruboziarnistą, sezamem lub makiem – wedle gustu. Precle włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 230°C na ok. 15 minut.
Jak zrobić domowy chleb - przepis z Focaccia Ristorante
Marta Balcerowska