Co to jest egg-nog? Kto go pije?
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Egg nog to napój przygotowywany z jajek i mleka. Smaku dodaje mu świeżo starta gałka muszkatołowa. Napój jest bardzo popularny w krajach anglosaskich, w których podawany jest jako jeden z elementów wigilijnej kolacji.
Egg nog to gorący, słodki napój alkoholowy na bazie surowych żółtek jajek oraz mleka. Dla smaku dodawane są: wanilia, cynamon, miód, gałka muszkatołowa. Napój znany jest od XVII wieku, dużą popularnością cieszy się zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. W smaku przypominać może trochę ajerkoniak, a warto też wspomnieć, że bazą napoju jest alkohol - może być to rum, brandy lub whiskey.
Napój można przygotować dzień przed podaniem, ale należy go przechowywać w lodówce.
SKŁADNIKI
- 2 duże jajka
- 1/3 szklanki cukru
- laska wanilii przekrojona na pół
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- cynamon
- 2 szklanki mleka
- alkohol (brandy, rum, whiskey)
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Na początek ubijamy jajka i cukier w dużej misce do momentu rozpuszczenia cukru, później w rondelku podgrzewamy mleko, dodajemy do niego wanilię i pozostałe przyprawy. Doprowadzamy do granicy wrzenia i zdejmujemy z ognia.
- Do masy jajecznej dodajemy małe ilości gorącego mleka z przyprawami, ciągle energicznie ubijając. Jeśli zrobimy to za szybko masa może się zważyć.
- Ubitą masą wlewamy ją do garnka i podgrzewamy do temperatury powyżej 70 stopni, masa może się spienić. Następnie zdejmujemy z ognia, czekamy aż masa ostygnie, chłodzimy w lodówce.
- Przed podaniem dodajemy alkohol i posypujemy świeżo startą gałką muszkatołową. Jeśli chcemy zrobić wersję dla dzieci wystarczy zrezygnować z dodania alkoholu do drinka. Wtedy maluchy również będą mogły skosztować.