Wielkanocny barszcz biały - przepis à la Magda Gessler [WIDEO]
2022-03-31
łatwy
160 min
4
Przepis na barszcz biały Magdy Gessler to propozycja dla miłośników wielkanocnej tradycji. Ugotowany na wędzonych żeberkach barszcz biały z przepisu Magdy Gessler będzie koronnym daniem w świątecznym menu. Sprawdź, jak ugotować wielkanocny barszcz biały według receptury szefowej "Kuchennych Rewolucji".
SKŁADNIKI
- 1 l wywaru mięsnego
- 2 szklanki zakwasu pszennego
- 200 g żeberek wędzonych
- 200 g boczku wędzonego
- 1 szklanka śmietany 30%
- 6 białych kiełbas
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 szczypty majeranku
- 1 łyżka chrzanu
- Szczypta soli
- Szczypta pieprzu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj najpierw zakwas pszenny. W szklanym naczyniu połącz pół szklanki mąki pszennej typu 2000, 2 rozgniecione ząbki czosnku, listek laurowy, 5 ziaren ziela angielskiego i zalej 2 szklankami przegotowanej wody.
- Przykryj zakwas gazą i odstaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. Po tym czasie zakwas jest gotowy na przygotowanie barszczu wielkanocnego.
- Do wywaru mięsnego dodaj żeberka. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.
- Dodaj zakwas pszenny i rozgniecione ząbki czosnku. Gotuj na wolnym ogniu przez kolejną godzinę.
- Cebulę i boczek pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na patelni. Dodaj do zupy.
- Kiełbasę wrzuć do zupy i gotuj przez 20 minut. Po ugotowaniu możesz pokroić ją w plasterki.
- Dodaj garść majeranku, szczyptę pieprzu i soli oraz chrzan. Wymieszaj. Zagotuj chwilę.
- Na koniec dodaj śmietanę. Wymieszaj zupę.
- Barszcz biały najlepiej przygotować dzień wcześniej. Podaj z jajkiem na twardo.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?
Żurek, czy barszcz biały? Receptura na zakwas i 5 przepisów na tradycyjną polską zupę