Babka na piwie

2021-03-29
Babka na piwie
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Babka proszkowa na piwie to pyszne ciasto nie tylko na odświętny stół. Proste w wykonaniu, wilgotne i smaczne zachwyci domowników. Dodatek kandyzowanej skórki dodaje jej smaku i zachęca by sięgnąć po kolejny kawałek. 

SKŁADNIKI

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 g masła
  • 1 szklanka jasnego piwa pszenicznego 
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 torebeczka cukru wanilinowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Białka ubić na sztywno,
  • Stale miksując dodawać stopniowo cukier i żółtka.
  • Masło rozpuścić i przestudzić.
  • Masę jajeczną połączyć z mąką, proszkiem do pieczenia, masłem i piwem.
  • Na koniec dodać kandyzowaną skórkę owoców cytrusowych. Dobrze wymieszać.
  • Formę do babki (z kominkiem) wysmarować masłem, oprószyć tartą bułką.
  • Ciasto wlać do foremki, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C, tylko dolne grzanie. Piec około 60 minut. Przed wyjęciem z pieca przeprowadzić próbę suchego patyczka. Jeśli drewniana wykałaczka lub patyk do szaszłyków po wbiciu w środek ciasta i wyjęciu pozostaje sucha, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Jeśli na powierzchni patyczka pozostaje surowe ciasto, to należy jeszcze dopiec. 
  • Po wyjęciu z formy ostudzoną babkę oprószyć cukrem pudrem.