Babka mocno czekoladowa

2021-03-29
Beata Sikorska
Babka mocno czekoladowa
Autor: Beata Sikorska Przepis na babkę mocno czekoladową nadesłała Pani Beata Sikorska
łatwy
45 min
4

Przepis na babkę mocno czekoladową został wyróżniony w wielkanocnym konkursie DIAMANT. Autorką przepisu jest Beata Sikorska. Podwójnie czekoladowa babka to elegancki deser na zakończenie rodzinnego obiadu. 

SKŁADNIKI

  • Na ciasto:
  • 20 dag mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao (15 g)
  • 10 dag cukru Diamant
  • 15 dag masła
  • 2 jajka
  • 10 dag gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
  •  
  • Na polewę czekoladową:
  • 10 dag deserowej lub gorzkiej czekolady
  • 5 dag masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciasto: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Podłużną foremkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Mąkę pszenną przesiać przez sitko, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Kakao również przesiać i wymieszać z mąką. Czekoladę połamać na kawałki i razem z mlekiem rozpuścić na małym ogniu, wymieszać.
  • Miękkie masło i cukier utrzeć do białości. Dodać jajka i ucierać. Potem powoli wlewać rozpuszczoną z mlekiem czekoladę i cały czas miksować do połączenia się składników. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, całość zmiksować na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników.
  • Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto. Piec w nagrzanym piekarniku do 180°C przez 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić w foremce. Po całkowitym ostudzeniu wyjąć z foremki i polać polewą czekoladową.
  • Polewa czekoladowa: Przygotować przed samym polaniem. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Na koniec wymieszać do gładkości. Gorącą polewą polać ciasto.
Beata Sikorska