Nalewka malinowa z rumem: sprawdzony przepis na malinówkę
2022-07-27
średni
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Nalewka malinowa z rumem idealnie smakuje w chłodne, jesienne wieczory. Jak zrobić ten aromatyczny trunek? Oto sprawdzony przepis na nalewkę z malin i rumu!
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
Polecamy również:
Nalewka malinowa babci Zosi - tradycyjny przepis
Nalewka z malin na spirytusie i wódce
SKŁADNIKI
- 2 kg dojrzałych malin
- 80 dag cukru
- 0,5 litra spirytusu
- 0,5 litra białego rumu
- 2 plasterki limonki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Maliny przebrać, a jeżeli są bardzo brudne, opłukać i osuszyć delikatnie ręcznikiem papierowym.
- Wsypać do dużego słoja, przesypując cukrem. Odstawić na 3 dni. Każdego dnia wstrząsać słojem.
- Po tym czasie zalać spirytusem i wrzucić do środka plasterki limonki. Odstawić na tydzień.
- Zlać płyn znad malin, pozostałe owoce zalać rumem i dokładnie wymieszać. Odstawić na tydzień, codziennie kilkakrotnie wstrząsając słojem.
- Połączyć rum ze spirytusem. Przefiltrować przez gazę, rozlać do butelek. Odstawić w ciemne miejsce co najmniej na pół roku.
MALINY. Jakie mają właściwości? Czy warto je jeść? Jak wykorzystać maliny w kuchni?