Imbirówka, czyli nalewka imbirowa - przepis
2021-08-31
łatwy
25 min
4
Imbirówka, czyli nalewka imbirowa, przygotowana jeszcze z dodatkiem cytryn, to niezawodny środek mogący oddalić przeziębienie - ale tylko dla dorosłych. Rozgrzeje w chłodne wieczory i przy okazji poprawi też trawienie. Niezastąpiona gdy na dworze zimno! Wypróbuj ten łatwy przepis na imbirówkę.
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.
SKŁADNIKI
- 200 g świeżego imbiru
- 2 cytryny
- 100 g cukru (może być brązowy)
- 100 ml wody
- 0,5 l wódki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Imbir obieramy i kroimy w cienkie plastry.
- Cytryny zalewamy wrzątkiem, szorujemy, suszymy. Ścieramy z nich całą skórkę i wyciskamy sok – do garnuszka.
- Imbir, skórkę z cytryny i sok oraz cukier wraz z wodą podgrzewamy ok. 10 minut – do rozpuszczenia cukru.
- Przygotowany syrop studzimy i przelewamy do słoika. Całość dopełniamy wódką.
- Możemy dodać jeszcze plastry kolejnej cytryny.
- Imbirówkę zamykamy szczelnie w słoiku na 3 tygodnie. Mieszamy co jakiś czas.
- Po tym czasie filtrujemy nalewkę przez sitko lub gazę i przelewamy do butelek.
Imbir jest zdrowy i pyszny. Jak zrobić rozgrzewającą herbatę z imbirem? Zobacz wideo Beszamel.pl