Rzodkiewkowa z gorgonzolą - oryginalna wiosenna zupa
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Zupa z rzodkiewek - to już brzmi ciekawie, a gdy jeszcze dodamy do niej ser pleśniowy, wyjdzie nam bardzo oryginalne danie. I do tego bardzo smaczne. Zupę rzodkiewkowa z gorgonzolą możemy przygotować na co dzień lub podawać na letnich przyjęciach. Zawsze zrobi wrażenie.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 litr bulionu
 - 1 łyżka masła
 - 2 pęczki rzodkiewki
 - 5 ziemniaków
 - 1 łyżka mąki
 - sól i pieprz
 - 0,5 szklanki kwaśnej śmietany
 - 1 opakowanie sera gorgonzola
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, zagotować w bulionie.
 - Rzodkiewki umyć i pokroić w plastry, listki posiekać drobno. Udusić na maśle i dodać do zupy.
 - Zupę gotować aż ziemniaki będą miękkie.
 - Śmietanę wymieszać z mąką, solą i pieprzem. Zaprawić zupę i ponownie zagotować.
 - Ser pokroić w drobną kostkę i posypać nim zupę przed podaniem.