Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech
2021-03-29
łatwy
60 min
4
Praska kartoflanka z borowikami zachwyca aromatem suszonych grzybów oraz przypraw - kminku i majeranku. Jest smaczna i bardzo sycąca, zapewnia więc energie na wiele godzin.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 0,5 kg ziemniaków
- 200 g przerośniętego, wędzonego boczku
- 1 pęczek włoszczyzny
- 50 g klarowanego masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 100 g świeżych borowików
- 20 g suszonych borowików
- 6 szklanek wody
- 1/2 szklanki śmietany
- 1 żółtko
- 1/2 łyżeczki kminku
- 2 łyżeczki świeżego majeranku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, włoszczyznę obierz i pokrój. Warzywa wraz z boczkiem (w całości) włóż do garnka i zalej wodą. Przypraw kminkiem i majerankiem i gotuj pół godziny na małym ogniu.
- Grzyby świeże umyj i pokrój w paski, grzyby suszone namocz i również pokrój.
- Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na maśle razem z czosnkiem. Dodaj mąkę i smaż aż się zrumieni.
- Wyjmij z zupy boczek, a zupę zmiksuj z zasmażką. Dodaj grzyby i gotuj jeszcze 20 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Żółtko rozmąć i wymieszaj ze śmietaną, mieszaniną zapraw zupę.
- Boczek pokrój w niedużą kostkę, podsmaż i podawaj z zupą.