Zupa krem z dyni: przepis Agnieszki Kręglickiej
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Ta zupa dyniowa na pewno będzie domowym hitem w sezonie jesiennym. Zobacz, jak zrobić pyszną zupę krem z dyni według przepisu Agnieszki Kręglickiej, znanej restauratorki i krytyka kulinarnego.
Sprawdź nasze przepisy na inne dania z dyni!
Pierogi z dynią: ciekawy pomysł na dynię
Lekka sałatka z dynią i fetą: prosty i szybki przepis!
Zobacz, jak ugotować klasyczną zupę krem z dyni:
SKŁADNIKI
- 500 g miąższu dyni
 - 2 ziemniaki
 - mała cebula
 - ząbek czosnku
 - 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
 - łyżeczka przyprawy curry
 - sól
 - pieprz
 - cukier
 - 4 łyżki oliwy
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Najpierw trzeba pokroić w kostkę cebulę i posiekać czosnek, a następnie zeszklić je na oliwie.
 - Dodać dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę, lekko obsmażając.
 - Dodać przyprawę curry i wszystko wymieszać.
 - Po około 5 minutach należy wlać wywar i gotować, aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
 - Następnie całość należy zmiksować i doprawić do smaku. Gotowe!