Rosolnik: rosyjska zupa ogórkowa NA KACA
2021-03-29
łatwy
10 min
4
Rosolnik lub rassolnik to rosyjska odmiana zupy ogórkowej, którą tradycyjnie przyrządza się dzień po hucznym sylwestrze lub weselu, gdyż doskonale leczy kaca. Można ją zrobić z ogórków kiszonych lub małosolnych. Jest na tyle smakowita, że na co dzień może urozmaicić nasze menu.
Polecamy także:
Szakszuka na śniadanie po zakrapianej imprezie
SKŁADNIKI
- 1 porcja kurczaka na rosół koniecznie z podrobami (może to być cały kurczak lub różne jego części z wątróbką i nerkami)
- 2 korzenie pietruszki
- 1 nieduży kawałek selera
- 1 cebula
- 100 g kaszy jęczmiennej
- 4 ziemniaki
- 6 ogórków kiszonych plus woda z ogórków
- garść szczawiu (opcjonalnie)
- liść laurowy
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Mięso kurczaka razem z podrobami zalewamy 1,5 l wody, dokładamy obraną pietruszkę, podsmażoną cebulę, seler, czosnek przyprawiamy, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie szumujemy rosół (pozbywamy się szumowin).
- Po ok. 15 minutach wrzucamy opłukaną kaszę oraz obrane i pokrojone ziemniaki.
- Gdy kurczak, ziemniaki i kasza całkowicie zmiękną dodajemy pokrojone w paski (lub starte) ogórki, sok z ogórków i pokrojone liście szczawiu (może być szczaw ze słoika). Gotujemy jeszcze 15 minut.
- Zupę podajemy razem z mięsem, posypaną natką pietruszki.