Rosolnik: rosyjska zupa ogórkowa NA KACA

2021-03-29
Dorota Berezowska
Rosolnik: rosyjska zupa ogórkowa NA KACA
Autor: Shutterstock Rosolnik: rosyjska zupa ogórkowa NA KACA
łatwy
10 min
4

Rosolnik lub rassolnik to rosyjska odmiana zupy ogórkowej, którą tradycyjnie przyrządza się dzień po hucznym sylwestrze lub weselu, gdyż doskonale leczy kaca. Można ją zrobić z ogórków kiszonych lub małosolnych. Jest na tyle smakowita, że na co dzień może urozmaicić nasze menu.

Polecamy także:

Pikantny koktajl pomidorowy

Szakszuka na śniadanie po zakrapianej imprezie

Żurek na kaca

SKŁADNIKI

  • 1 porcja kurczaka na rosół koniecznie z podrobami (może to być cały kurczak lub różne jego części z wątróbką i nerkami)
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 nieduży kawałek selera
  • 1 cebula
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 4 ziemniaki
  • 6 ogórków kiszonych plus woda z ogórków
  • garść szczawiu (opcjonalnie)
  • liść laurowy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Mięso kurczaka razem z podrobami zalewamy 1,5 l wody, dokładamy obraną pietruszkę, podsmażoną cebulę, seler, czosnek przyprawiamy, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości. W międzyczasie szumujemy rosół (pozbywamy się szumowin).
  • Po ok. 15 minutach wrzucamy opłukaną kaszę oraz obrane i pokrojone ziemniaki.
  • Gdy kurczak, ziemniaki i kasza całkowicie zmiękną dodajemy pokrojone w paski (lub starte) ogórki, sok z ogórków i pokrojone liście szczawiu (może być szczaw ze słoika). Gotujemy jeszcze 15 minut.
  • Zupę podajemy razem z mięsem, posypaną natką pietruszki.
Dorota Berezowska