Pożywny kapuśniak ze słodkiej kapusty z kiełbasą śląską
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Kapuśniak ze słodkiej kapusty z kiełbasą śląską to pożywna zupa. Smakuje i rozgrzewa w chłodniejsze dni. Dostarcza sporo energii.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
 - 2 marchewki
 - 1 pietruszka
 - 500 g kiełbasy śląskiej lub zwyczajnej lub toruńskiej
 - 500 g kapusty białej
 - 4-5 średnich ziemniaków
 - 1 łyżeczka zmielonego kminku
 - 1 łyżeczka suszonego cząbru
 - sól i pieprz do smaku
 - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do bulionu dodać pokrojone na plasterki marchewkę i pietruszkę, gotować 10 minut.
 - Dodać pokrojoną w kostkę lub paseczki kapustę, pokrojone w kostkę ziemniaki i kminek oraz cząber.
 - Zupę gotować do miękkości warzyw, ok. 20 minut.
 - Dodać pokrojoną na plasterki kiełbasę i gotować jeszcze 3 minuty.
 - Doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z posiekaną zieleniną.