Jarzynowa z kurkumą: zupa na wzmocnienie odporności
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    Jarzynowa zupa to już bogactwo dobroczynnych składników, a wzbogacona o kurkumę to istna skarbnica aktywatorów naszej odporności. Zupa w stylu azjatyckim jest smaczna, a do tego to doskonały środek na wzmocnienie odporności.
Przepis przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oleju
 - 1/2 cebuli drobno pokrojonej w kostkę
 - 2 duże marchewki obrane i posiekane
 - 1 duży pasternak lub pietruszka, obrany i posiekany
 - 3 łodygi selera posiekane
 - 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
 - 500 g filetu z piersi kurczaka lub polędwiczek kurzych, pokrojonego w kostkę
 - 2 łyżeczki suszonego lubczyku
 - 1 łyżeczka mielonej kurkumy
 - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
 - 1/2 łyżeczki soli do smaku
 - 3 szklanki bulionu z kurczaka
 - 2/3 szklanki pełnotłustego mleka kokosowego w puszce
 - 1 mały jarmuż posiekany
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej olej w dużym garnku z grubym dnem. Dodaj cebulę i podsmaż, mieszając od czasu do czasu, aż stanie się półprzezroczysta, czyli zeszklona, zajmie to około 5 do 8 minut.
 - Dodaj pokrojone marchewki, pasternak, seler i czosnek, smaż od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną, ale nadal będą sprężyste, takie al dente, zajmie to około 3 do 5 minut.
 - Dodaj pokrojonego kurczaka i gotuj na tyle długo, aby zrumienić mięso, około 2 do 3 minut.
 - Dodaj pozostałe składniki, dobrze wymieszaj i przykryj. Gotuj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez co najmniej 30 minut (najlepiej godzinę). Spróbuj zupy i ewentualnie dodaj więcej soli.
 - Podawaj póki gorąca. Na zdrowie!