Flaczki z kurczaka: sprawdzony przepis

Flaczki z kurczaka: sprawdzony przepis
Autor: Shutterstock Flaczki z kurczaka przyprawiamy tak samo jak flaki wołowe - papryką, imbirem i majerankiem
łatwy
60 min
4

Flaczki drobiowe możesz zaserwować na imieniny, przyjęcie komunijne oraz inne uroczystości rodzinne. Delikatniejsze niż flaki wołowe, są też łatwiejsze w przygotowaniu.

SKŁADNIKI

  • 3 udka kurczaka bez skóry,
  • pęczek włoszczyzny,
  • 2 cebule,
  • liść laurowy,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 5 dag masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 1,5 łyżki majeranku,
  • 1/2 pęczka natki pietruszki,
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Udka zalać 2 litrami zimnej wody, wrzucić listek laurowy i ziele angielskie, gotować.
  • Dodać włoszczyznę i cebule. Warzywa wyjąć po 20 minutach, kurczaka gotować jeszcze 20 minut.
  • Przecedzić wywar do innego garnka.
  • Warzywa pokroić w paski bez cebuli i pora. Wyjąć kości z kurczaka, mięso pokroić wzdłuż włókien na paski.
  • Masło utrzeć z mąką, dodać gorącej zupy, wymieszać i dodać do pozostałej zupy.
  • Zagotować, włożyć warzywa i mięso, dodać imbir, sól, pieprz i majeranek. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne
Maria Olczak
więcej