Flaczki z kurczaka: sprawdzony przepis
2021-09-22
łatwy
60 min
4
Flaczki drobiowe możesz zaserwować na imieniny, przyjęcie komunijne oraz inne uroczystości rodzinne. Delikatniejsze niż flaki wołowe, są też łatwiejsze w przygotowaniu.
SKŁADNIKI
- 3 udka kurczaka bez skóry,
- pęczek włoszczyzny,
- 2 cebule,
- liść laurowy,
- 5 ziaren ziela angielskiego,
- 5 dag masła,
- 2 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka imbiru w proszku,
- 1,5 łyżki majeranku,
- 1/2 pęczka natki pietruszki,
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Udka zalać 2 litrami zimnej wody, wrzucić listek laurowy i ziele angielskie, gotować.
- Dodać włoszczyznę i cebule. Warzywa wyjąć po 20 minutach, kurczaka gotować jeszcze 20 minut.
- Przecedzić wywar do innego garnka.
- Warzywa pokroić w paski bez cebuli i pora. Wyjąć kości z kurczaka, mięso pokroić wzdłuż włókien na paski.
- Masło utrzeć z mąką, dodać gorącej zupy, wymieszać i dodać do pozostałej zupy.
- Zagotować, włożyć warzywa i mięso, dodać imbir, sól, pieprz i majeranek. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Beszamel: Kurczak - wartość odżywcza mięsa z kurczaka, właściwości, zastosowanie kulinarne