Dobry przepis na domowe muesli z bakaliami

Dobry przepis na domowe muesli z bakaliami

Autor Zdjęcia: Shutterstock

Znakomite musli można przygotować samodzielnie w domu.

Ocena: 5,0

Poziom: ŁATWY

Czas: 20 MINUT

Porcja dla: 8 OSÓB

Dobre muesli, czyli jakie? Bez konserwantów i sztucznych barwników? W pełni naturalne i smakowite? Podpowiadamy, jak przygotować mieszankę ziaren, orzechów i owoców na domowe musli.

Składniki

  • 4 szklanki płatków owsianych

  • 0,5 szklanki wiórków kokosowych

  • 0,75 szklanki orzechów lub migdałów

  • 0,5 szklanki rodzynek

  • 0,5 łyżeczki soli

  • 3-4 łyżki miodu

  • 0,25 szklanki oleju

Przygotowanie krok po kroku:

  • Pierwsze pięć składników z listy powyżej wymieszaj w jednej misce.

  • W kubku połącz miód z olejem. Powoli wlej go do pozostałych składników. Starannie wymieszaj całość.

  • Przełóż masę na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Masa powinna mieć wysokość około 2 cm.

  • Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza, przez około 20 minut. Od czasu do czasu przemieszaj, by masa równomiernie się zrumieniła.

  • Zmniejsz temperaturę do 130-140 stopni Celsjusza i piecz przez następne 40-50 minut. Nie zapominaj o kilkakrotnym zamieszaniu muesli.

  • Gdy masa się przyrumieni i nabierze chrupkości - muesli gotowe.

  • Przed podaniem możesz dorzucić do muesli cząstki banana, jabłka czy pomarańczy. Serwuj z mlekiem lub jogurtem.

Ocena: 1