Spis treści
Kasza jaglana jest najbardziej lekkostrawnym produktem zbożowym. Zwiera m.in. witaminy z grupy B, wapń, fosfor, potas, żelazo, lecytynę oraz krzemionki. Polecana jest w problemach z cerą, włosami, paznokciami, przy chorobach górnych dróg oddechowych (doskonale leczy katar!), a także schorzeniach stawów, trzustki, wątroby, jelit czy nerek. Można ją jadać na słodko (z bakaliami, świeżymi owocami, syropami itp.) oraz na wytrawnie, np. z duszonymi warzywami czy z sosami i mięsem - zamiast makaronu, klusek czy ziemniaków.
Jak gotować kaszę jaglaną, żeby pozbyć się gorzkiego smaku?
Nie każdemu kasza jaglana odpowiada z racji lekkiej goryczki, jaką się wyczuwa podczas jedzenia. Gorzki smak kaszy można jednak usunąć, dokładnie płucząc kaszę przed gotowaniem, obficie przelewając ją na sicie najpierw zimną wodą, a potem wrzątkiem (również bardzo obficie).
Kasze jaglaną gotujemy na dwa sposoby: albo zalewając niewielką ilością wrzątku i mieszając, aż stanie się miękka (w razie potrzeby trzeba wrzątku dolewać), albo zalewając ją wrzątkiem tak, by pokrył ziarenka z 1-centymetrowym „zapasem” i mieszając, aż wchłonie wodę. Wtedy zawijamy garnek z kaszą w ściereczkę i kilka warstw gazet czy koc i ostawiamy na 1-2 godziny. Wtedy jest sypka i przyjemna w smaku.
